Çiftlikten Fincana Kahvenin Yolculuğu

Kahvenin çiftlikten fincana kadar olan yolculuğunu merak ediyorsanız bu paylaşım tam size göre! Çekirdek halindeki bu bitkinin nefis bir içeceğe dönüşmesinin ardında çok yoğun uğraşlar bulunuyor. 10 başlıkta bu yolculuğu öğrenelim:

1- KAHVE EKİMİ

Kahve çekirdeği içtiğimiz kahvenin hammaddesi aynı zamanda kahve bitkisinin tohumdur. Bu tohumlar kurutulup, öğütülüp, kavrulduğunda kahve demlemek için kullanılır. Tohumların kahve ağacına dönüşebilmesi için ekim yapılan alanın sık sık sulanması ve güneş ışığından korunması gerekmektedir. Nemli toprak seven kahve tohumunun ekimi genellikle yağışlı dönemde yapılır.

2- MEYVELERIN HASADI

Yeni ekilen bir kahve ağacının meyve vermesi yaklaşık olarak 3-4 seneyi bulur. Parlak kırmızı rengine dönen meyveler olgun ve hasat edilmeye hazırdır. Genellikle yılda bir büyük hasat yapılır. Kolombiya gibi bazı latin ülkelerinde kahve ağacı iki kere çiçek açar, ilk ve ikinci hasat olmak üzere yılda iki kere mahsul alınır. Çoğu ülkede meyveler el ile toplanarak hasat edilir bu da yoğun emek gerektirmektedir. Brezilya gibi kahve tarlalarının düz olduğu yerlerde makine ile toplama yapılır.

3- KAHVENİN İŞLENMESİ

Kahve toplandıktan sonra, meyvelerin bozulmasını önlemek için hemen işlemeye başlanmalıdır. Kahvenin işlenmesi konum ve kaynaklara bağlı olarak yıkanmış, yarı yıkanmış ve yıkanmamış olmak üzere üç farklı yöntemle gerçekleştirilebiliyor.

Yıkanmış Yöntem: Islak işlem olarak da bilinir, çok fazla su gerektirdiği için masraflı bir yöntemdir. Kahve çekirdeğinin etrafındaki yumuşak meyveli kısım makineler yardımı ile çekirdekten ayrılır. Daha sonra üzerinde kalan kaygan tabakayı çıkarmak için çekirdekler 1-2 gün suda fermente edilir, bu işlem bittikten sonra iyice yıkanır daha sonra kurutulur. 

Yıkanmamış Yöntem: Kuru işlem olarak da bilinir, su kaynakları kısıtlı bazı ülkelerde hala kullanılmakta olan ve oldukça eskiye dayanan bir metottur. Bu yöntemde yeni toplanmış meyveler güneşte kuruması için geniş yüzeylere serilir. 2-6 hafta süren bu işlemde çekirdekler tırmıklarla ara ara döndürülür, gece ve yağmurda ıslanmamaları için üzerleri örtülür. Çekirdeklerin nem oranı %11’e düşene kadar bu işlem sürdürülür.

Yarı Yıkanmış Yöntem: Yaş işlemede olduğu gibi meyvenin olduğu kısım makineler yardımı ile çekirdekten ayrılır. Üzerinde kalan saydam tabakadan ayırmadan yıkanmamış yöntemdeki gibi kurutulur. Çekirdekler bal rengini alır.

4- ÇEKİRDEKLERİN KURUTULMASI

Yaş metotla işlenen çekirdekler, uygun depolama için nem oranı %11 olana kadar serildiği yerde düzenli çevrilerek kurutulmalıdır. Kurutulmuş çekirdekler dış katmanıyla birlikte kurutulduğu için parşömen kahve olarak bilinir.

5- TANELERİN AYIKLANMASI

Kabuk soyma makineleri ile çekirdekten parşömen tabakası çıkarılır.

Daha sonra çekirdekler cilalanır, ağırlık ve boylarına göre ayrıştırılırlar. Bu aşamada hasarlı çekirdekler elle veya makine ile ayıklanarak, en iyi kahve çekirdekleri satışa hazırlanır.

6- KAHVE ÇEKİRDEKLERİNİN TAŞINMASI

Ayırma işlemi biten yeşil çekirdekler, jüt torbalara konularak gemilere yüklenir ve dünyanın her yerine sevk edilir.

7- TANELERİN TADILMASI

Kahve, kalitesi ve tadı için defalarca test edilir. Bu işleme cupping adı veriliyor ve özel genellikle özel olarak tasarlanmış odalarda gerçekleştiriliyor, bu işlemde görev alan tadıcılara ise cupper deniyor. Cupping işlemi kahve kavrulduktan sonra kısa bir süre içinde yapılır. Kahvenin aroma, tat, asidite, gövde gibi özellikleri bu işlemde analiz edilir.

8- KAHVENİN KAVRULMASI

Kavurma işlemi yeşil kahveyi aromatik kahverengi çekirdeğe dönüştürür. Kavurma işlemi 205-240 derecelerde gerçekleştirilir. Çekirdeklerin yanmaması için kavurma işlemi boyunca çekirdekler hareket ettirilir. Kahve çekirdeğinin iç sıcaklığı 200 dereceye geldiğinde çekirdek kahverengiye dönmeye başlar. İçtiğimiz kahveye lezzetini ve aromasını veren, çekirdeğin içinde saklanan caffeol adı verilen yağ bu sıcaklıkta ortaya çıkar. Kavrulan kahvelerin, aroma ve kalite kaybına uğramaması için hemen soğutulması gerekmektedir.

9- KAHVENİN ÖĞÜTÜLMESİ

Uygun bir öğütmenin amacı, bir fincan kahveden en fazla lezzeti alabileceğin hale getirmektir. Kahvenin öğütme boyutu yapılacak olan demleme metoduna göre değişiklik gösterir.

Telvenin suyla temas edeceği süre ideal öğütme derecesini belirler. Genel olarak, öğütme ne kadar ince olursa kahve o kadar hızlı hazırlanmalıdır. Bu nedenle bir espresso makinesi için öğütülmüş kahve, bir damlama sisteminde demlenmiş kahveden çok daha incedir. 

10- KAHVENİN DEMLENMESİ

Kahvenizi dilediğiniz gibi demleyebilirsiniz. Farklı demleme metotları ve farklı kahveler denemek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.   

Web sitemizden ürünü alırken istediğiniz öğütme boyutunu seçebilir, zevkinize göre demleyebilirsiniz. Ayrıca Instagram Mağaza’mızdan da ürünlerimize bakıp sipariş verebilirsiniz.🤗

 

Kaynak: https://www.ncausa.org/about-coffee/10-steps-from-seed-to-cup 

Daha Eski Gönderi